Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Initial stages of host-pathogen interaction between Pinus sylvestris seedling roots and the P-, S- and F-intersterility group isolates of Heterobasidion annosum

Tytuł:
Initial stages of host-pathogen interaction between Pinus sylvestris seedling roots and the P-, S- and F-intersterility group isolates of Heterobasidion annosum
Autorzy:
Werner, A
Lakomy, P.
Idzikowska, K.
Zadworny, M.
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Dendrologii PAN
Tematy:
Pinus sylvestris
seedling root
Heterobasidion annosum
host-pathogen interaction
adhesion
hyphal growth
penetration
root surface
Źródło:
Dendrobiology; 2005, 54; 57-63
1641-1307
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Prepenetration and penetration phenomena after inoculation of roots of Pinus sylvestris seedlings grown in vitro with the P-, S- and F-group isolates of Heterobasidion annosum were observed using scanning electron microscop. There were no differences in the behaviour of hyphae and in the appearence of mycelia formed by the three IS-group isolates. Four types of the root penetration by hyphae were observed. In the first, the entrace of hypha into root was achieved throught tiny pore formed in walls of the cortical cells. In the second, swellings resembling appressoria were formed by the hyphal tips at the points of contact with the root surface. In the third, the hyphae penetrated cells through holes in eroded areas of roots, and in the fourth by the natural crevices at points of the cortical cell junctions. It is concluded that the different frequencies of the four types of penetration observed after inoculation with isolates of the three IS group should be carefully explained in term of their different pathogenic and saprobic capabilities on pine.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz