Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ intensywności uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej

Tytuł:
Wpływ intensywności uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej
Effect of cultivation intensity on yielding of some spring wheat cultivars
Autorzy:
Kolodziejczyk, M.
Szmigiel, A.
Oleksy, A.
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Tematy:
brak nawozenia
dawki nawozowe
fungicydy
intensywnosc uprawy
nawozenie azotem
odmiany roslin
plonowanie
pszenica jara
retardanty
struktura plonu
uprawa roslin
crop structure
cultivation intensity
fertilizer dose
fungicide
nitrogen fertilization
plant cultivar
plant cultivation
retardant
spring wheat
yielding
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2007, 06, 4
1644-0625
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 2003-2005 oceniano wielkość i strukturę plonu ziarna dziewięciu odmian pszenicy jarej uprawianej na glebie kompleksu pszennego bardzo dobrego według dwóch technologii: intensywnej i średnio intensywnej. Technologie różniły się dawką azotu oraz aplikacją (lub jej brakiem) w odniesieniu do retardantu i fungicydów. Wielkość plonu ziarna pszenicy jarej istotnie zależała od roku uprawy, intensywności technologii oraz odmiany. Średni plon ziarna badanych odmian pszenicy jarej uprawianej według technologii intensywnej wyniósł 9,34 t·ha-1 i był większy o blisko 12% od plonu uzyskanego w uprawie średnio intensywnej. W grupie badanych odmian najlepiej plonowała ‘Żura’ –średnio 9,64 t·ha-1, pozostałe odmiany plonowały o 7 do 14% niżej. Czynnik odmianowy oraz warunki pogodowe istotnie różnicowały wielkość wszystkich elementów struktury plonu ziarna, natomiast wpływ intensywności technologii zaznaczył się tylko w liczbie kłosów na jednostce powierzchni.

In the years 2003-2005 the quantity and structure of grain yield of nine spring wheat cultivars were assessed. The wheat was cultivated on two agrotechnical levels under soil conditions of a very good wheat complex. The agrotechnical levels comprised medium intensive and intensive technology which differed in nitrogen dose and application or no application of a retardant and fungicides. The quantity of spring wheat grain yield was significantly dependent on the year of cultivation, intensity of the technology and the cultivar. Average grain yield of the analyzed spring wheat cultivars cultivated on the higher agrotechnical level was 9.34 t∙ha-1 and was almost 11% larger that the yield obtained from medium intensive cultivation. In the group of the investigated cultivars, Żura produced the largest grain yield, on average 9.64 t∙ha-1, whereas the other cultivars were yielding between 7 and 14% lower. The cultivar factor and the weather conditions significantly diversified the value of all elements of the grain yield structure, while the effect of technology intensity was apparent only for the number of ears per area unit.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz