Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Akumulacja alfa-D-galaktozydów sacharozy i D-pinitolu w rozwijających się nasionach wyki drobnokwiatowej (Vicia hirsuta (L.) S. F. GRAY) poddanych desykacji

Tytuł:
Akumulacja alfa-D-galaktozydów sacharozy i D-pinitolu w rozwijających się nasionach wyki drobnokwiatowej (Vicia hirsuta (L.) S. F. GRAY) poddanych desykacji
Autorzy:
Lahuta, L.B.
Gojlo, E.
Gorecki, R.J.
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Akumulacja cukrów rodziny rafinozy i galaktozylocyklitoli w rozwijających się nasionach wyki drobnokwiatowej (Vicia hirsuta (L.) S. F. Gray) rozpoczynała się na początku fazy intensywnego wzrostu liścieni i gromadzenia suchej masy. Intensywniej przebiegała w okresie odwadniania nasion. Zasadniczym kierunkiem w biosyntezie cukrów rodziny rafinozy była akumulacja werbaskozy, natomiast wśród galaktozylocyklitoli dominowała synteza mono- i di-galaktopinitolu A. Niedojrzałe nasiona w odpowiedzi na wymuszoną dehydratację reagowały rozpoczęciem i bardzo intensywną biosyntezą wszystkich cukrów rodziny rafinozy, a także wzrostem zawartości D-pinitolu i galaktopinitolu A. Wraz ze wzrostem zawartości obu grup α-D-galaktozydów wzrastała odporność nasion na odwodnienie.

Accumulation of raffinose family oligosaccharides (RFO) and galactosyl cyclitols in developing Vicia hirsuta seeds began in the phase of intensive seed growth. The most intensive biosynthesis of both groups of α-D-galactosides occurred in the maturation phase, when seeds undergo dehydration. Desiccationof unripe seeds resulted in accumulation of raffinose, stachyose, and verbascose. The higher accumulation of D-pinitol and galactopinitol A was associated with fast drying. The presence of RFO in unripe seed after seed drying coincides with seed desiccation tolerance.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz