Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ jesiennego przechłodzenia bulw ziemniaka na zawartość glukozy, fruktozy i sacharozy

Tytuł:
Wpływ jesiennego przechłodzenia bulw ziemniaka na zawartość glukozy, fruktozy i sacharozy
Autorzy:
Frydecka-Mazurczyk, A.
Zgorska, K.
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano wpływ przechłodzenia kilkugodzinnego jesiennego bulw ziemniaka (przymrozek) na zawartość cukrów (glukozy, fruktozy i sacharozy) trzech odmian ziemniaka, podczas ich 5-cio miesięcznego przechowywania w 4° i 8°C. Badania wykazały, że zmiany zawartości cukrów spowodowane jesiennym przechłodzeniem bulw ziemniaka zależały od: odmiany, temperatury i długości okresu przechowywania. Przechłodzenie spowodowało istotne zwiększenie poziomu cukrów redukujących (glukoza + fruktoza) w czasie całego okresu przechowywania. Zawartość sacharozy zwiększyła się tylko w pierwszym tygodniu po działaniu niskiej temperatury. Najwyższy poziom cukrów redukujących i wzrost zawartości pod wpływem przechłodzenia zaobserwowano w bulwach odmiany Mors. Odmiany przechowywane w niskiej temperaturze (4°C) miały wyższą zawartość cukrów w bulwach przechłodzonych i kontrolnych niż składowane w 8°C.

This report presents the effect of a few hours long autumn overcooling on sugars (glucose, fructose and sucrose) content in potato tubers. The tubers of three Polish cultivars were placed for 5 hours at the temperature - 1°C and then stored for 5 months at 4° and 8°C. The study showed that changes of sugar content caused by overcooling depended on cultivar, temperature and length of storage. Overcooling increased significantly reducing sugar level (glucose and fructose) during next months of storage. The content of sucrose increased only in the first week after overcooling. The highest level of reducing sugars and the highest increase after overcooling was observed in tubers of Mors cultivar. The cultivars stored at low temperature (4°C) had higher content of reducing sugar in overcooled and control tubers than these kept in 8°C.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz