Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mechanizm starzenia sie nasiona w aspekcie ich dlugotrwalego przechowywania

Tytuł:
Mechanizm starzenia sie nasiona w aspekcie ich dlugotrwalego przechowywania
Autorzy:
Gorecki, R J
Kulka, K.
Puchalski, J.
Data publikacji:
1998
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
procesy peroksydacyjne
starzenie sie nasion
nasiona
reakcja Maillarda
stres oksydacyjny
nasiennictwo
przechowywanie dlugoterminowe
uszkodzenia nasion
wolne rodniki
fizjologia roslin
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1998, 463; 191-209
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wiele danych eksperymentalnych wskazuje, że nie ma uniwersalnego mechanizmu starzenia się nasion. Wydaje się, że szybkość i mechanizm starzenia nasion zależy od współdziałania wielu czynników wywołujących w konsekwencji stres tzw. oksydacyjny, który polega na doprowadzeniu do wyraźnej przewagi reakcji prooksydacyjnych nad reakcjami antyoksydacyjnymi. Do czynników kształtujących proces starzenia się nasion, a tym samym stres oksydacyjny, należy zaliczyć warunki przechowywania nasion oraz sposób wiązania wody w nasionach, wytwarzania aktywnych form tlenu i wolnych rodników, procesy peroksydacyjne (zwłaszcza fosfolipidów), reakcje Maillarda oraz aktywność enzymów. Procesy te omówiono w niniejszym opracowaniu w aspekcie długoterminowego przechowywania nasion.

Numerous experimental data proved, that the universal mechanism of seed ageing does not exist. It seems, that the rate and mechanism of seed ageing derive from the complex activity of many factors consequently producing so-called oxidation stress, which consists in evident domination of pro-oxidation processes over the anti-oxidation processes. Seed storage conditions, the way of water binding in seeds, production of active oxygen forms and free radicals, peroxidation processes (especially phospholipids), Maillard's reactions and enzyme activity might be considered as the factors inducing the process of ageing seeds and consequently their oxidation stress. All these processes were discussed in the paper in aspect of long-term seed storage.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz