Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw techniki nawozenia na plonowanie i jakosc ziarna pszenzyta. Czesc III. Wartosc odzywcza i technologiczna

Tytuł:
Wplyw techniki nawozenia na plonowanie i jakosc ziarna pszenzyta. Czesc III. Wartosc odzywcza i technologiczna
Autorzy:
Domska, D
Wojtkowiak, K
Warechowska, M
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
wartosc technologiczna
Wroclaw konferencja
metody nawozenia
konferencje
nawozenie
wartosc odzywcza
ziarno
pszenzyto
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 502, 1; 61-69
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na podstawie wyników uzyskanych z przeprowadzonego trzyletniego doświadczenia polowego stwierdzono, że nawożenie azotem w dawce 120 kg·ha-1 pozwoliło na uzyskanie ziarna pszenżyta jarego 'Maja' o dobrej wartości odżywczej. Nawożenie miedzią lub cynkiem na tle dawki 80 kg N·ha-1 wpłynęło przeważnie na dobrą przyswajalność i wartość biologiczną białka, natomiast miedź, cynk i mangan zastosowane z większą dawką azotu (120 kg·ha-1), szczególnie w większej dawce (10 kg·ha-1), pogorszyły wartość odżywczą białka. Mikroelementy stosowane w większej dawce wpłynęły również na pogorszenie wartości technologicznej ziarna w wyniku zmniejszenia się w nim zawartości glutenu i szklistości.

As a results of the three year field experiment it was stated that the nitrogen fertilization at a dose of 120 kg·ha-1 positively affected the nutritive and technological value of spring triticale grain Maja cv. Fertilization with copper or zinc, together with 80 kg N·ha-1, improved the digestibility and biological value true of protein. However, the copper, zinc and manganese applied with higher nitrogen dose (120 kg·ha-1) resulted in worsening of nutritive protein value, especially at higher application rates (10 kg·ha-1). Higher microelement doses decreased also glutene content and glassiness of grain, and thus the technological quality of grain.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz