Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Instrumentalna metoda oceny barwy produktów smażonych z ziemniaka

Tytuł:
Instrumentalna metoda oceny barwy produktów smażonych z ziemniaka
Optical colour measurement of potato fried products
Autorzy:
Frydecka-Mazurczyk, A.
Zgorska, K.
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 489
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Porównano obiektywną ocenę barwy frytek i czipsów przy użyciu chromametru Minolta Chroma Meter CR-300 w systemie kolorów L*a*b* z subiektywną metodą przy pomocy skali barw czipsów opracowaną przez IBVL w Wageningen oraz standardów barwy frytek USDA. Stwierdzono wysoce istotną korelacją między subiektywną oceną czipsów i frytek (skale barwne) a obiektywnymi parametrami kolorów CIE, takimi jak: L* - współczynnik jasności, a* - współrzędna chromatyczności, h⁰ - kąt odcienia barwy oraz stosunek a*/b*. Nie stwierdzono istotnych zależności ze współrzędną chromatyczności b* oraz nasyceniem barwy C.

This study compared subjective methods such as colour cards of potato chips and french fries with objective methods such as Minolta Chroma Meter CR-300 tristimulus colorimeter. The investigation showed a high correlation between subjective method of colour card chips and french fries with objective Commission Internationale d'Eclairage (CIE) colour parameters: lightness - L*, chromaticity coordinate - a*, hue angle h⁰ - tan⁻¹ b*/a* and a*/b* ratio which were very good parameters affecting colour evaluation. The chromaticity co-ordinate b* value and chroma - C* very poorly related to the colour cards.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz