Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Intensyfikacja rolnictwa a środowisko naturalne

Tytuł:
Intensyfikacja rolnictwa a środowisko naturalne
Unsustainable agriculture and its environmental consequences
Autorzy:
Glodowska, M.
Galazka, A.
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2018, 592
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Intensywny sposób gospodarowania bez wątpienia przyczynił się do zwiększenia efektywności oraz wydajności produkcji roślinnej i zwierzęcej. Wydajność ta wzrosła dzięki szeroko stosowanym nawozom mineralnym, środkom ochrony roślin, a także mechanizacji rolnictwa. Ważnym aspektem intensywnego sposobu gospodarowania jest wprowadzanie nowych odmian roślin uprawnych i zwierząt hodowlanych lepiej przystosowanych do lokalnych warunków klimatycznych. Intensywne rolnictwo niesie jednak ze sobą wiele poważnych konsekwencji środowiskowych. Wiąże się to głównie ze stosowaniem zbyt dużych dawek chemii rolnej, która jest istotnym źródłem zanieczyszczeń. Pestycydy oraz nawozy mineralne mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów, poza tym zmieniają także chemizm gleb oraz zanieczyszczają wody powierzchniowe. Mechanizacja rolnictwa przyczynia się do erozji gleb oraz zmiany jej struktury. Ponadto uprzemysłowione rolnictwo powoduje obniżenie bioróżnorodności oraz walorów krajobrazowych terenu. Głównym celem tej pracy jest omówienie, w jaki sposób intensywne i niezrównoważone rolnictwo wpływa na poszczególne komponenty środowiska naturalnego.

Without any doubt intensive and modern agriculture significantly increased efficiency and productivity of crop and animal production. It became possible mainly thanks to the widely used mineral fertilizers, crop protection chemicals such as pesticides, but also due to constantly developed new varieties of plants and breeds of animals that are more resistant to diseases and better adapted to cold, as well as mechanization of the agriculture. The crop and animal production would not be possible without the use of natural resources such as soil, water, air as well as land together with its ecosystems and biodiversity. The intensive and industrial agriculture might cause very serious environmental consequences and endanger natural resources from which we are dependent. Threat to the environment comes mainly from unsustainable use of these resources as well as overuse of agrochemicals which are the source of various pollution. Pesticides and fertilizers are not only a direct danger to the health of consumers, they might be a source of food contamination. They also importantly affect chemical properties of the soil by changing its pH, contaminate it with heavy metals and pesticide residues that often cumulate in the upper layers over decades and eventually leach to the ground waters. Extensive use of NPK fertilizers leads to the eutrophication of surface waters causing algae bloom in lakes threatening water ecosystems. Use of agricultural machinery and hi-tech equipment certainly increased the efficiency and productivity in the farm. However, it also caused decrease in employment in the rural areas. Works that were used to be performed by people nowadays are carried out by the machines. Furthermore, mechanization and use of heavy equipment lead to the soil erosion and cause changes in soil structure. Intensive agriculture is one of the main sources of greenhouse gases emissions. The greatest portion of methane comes from ruminant animals which are produced during digestive processes. Finally, industrial agriculture negatively influences biological diversity of rural and agricultural ecosystems. Intensive farming often favors large surface monocultures that significantly decrease biodiversity. The main goal of this review is to discuss how modern, unsustainable agriculture affect our environment, its specific components and natural resources.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz