Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Competitiveness of dairy industry companies operating in sustainable development conditions

Tytuł:
Competitiveness of dairy industry companies operating in sustainable development conditions
Konkurencyjność przedsiębiorstw branży mleczarskiej działających w warunkach zrównoważonego rozwoju
Autorzy:
Hadryjańska, Barbara
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Wydawnictwo Uczelniane
Tematy:
environmental protection
dairy companies
sustainable development
ochrona środowiska
przedsiębiorstwa mleczarskie
zrównoważony rozwój
Źródło:
Journal of Agribusiness and Rural Development; 2017, 45, 3; 544-552
1899-5241
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study is to present issues connected with introduction of the sustainable development concept in range of the environmental aspect in companies operating in the dairy industry, and to show how such activities affect competitiveness of those subjects. A description of environmental measures was collected from companies in the dairy industry situated in the entire country. These activities have been related to reducing water consumption and sewage production, reducing the amount of waste produced, and reducing the amount of dust and gaseous pollutants. This study attempts to find relations describing those measures including change in the competitive position of investigated companies. Conclusively, those relations are not equal with reference to all environmental changes introduced in the manufacturing companies. Some part of pro-environmental measures have beneficial effects on the financial result or in company’s market share. And some of those measures do not show any relation or they even sometimes show a negative relation.

Celem pracy jest zaprezentowanie zagadnień związanych z wdrażaniem aspektu środowiskowego koncepcji zrównoważonego rozwoju w przedsiębiorstwach branży mleczarskiej oraz pokazanie, jak takie działania wpływają na konkurencyjność podmiotów. Opisano działania środowiskowe podejmowane w przedsiębiorstwach mleczarskich usytuowanych na terenie całego kraju. Były one związane z ograniczaniem zużycia wody i produkcji ścieków, zmniejszaniem ilości produkowanych odpadów oraz zmniejszaniem ilości zanieczyszczeń pyłowych i gazowych. Podjęto próbę znalezienia relacji tych działań ze zmianą pozycji konkurencyjnej badanych zakładów. Okazało się, że relacja ta nie jest jednakowa w stosunku do wszystkich zmian środowiskowych wprowadzanych w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Część działań prośrodowiskowych korzystnie wpływa na wynik finansowy lub na udział przedsiębiorstwa w rynku, niektóre z nich nie wykazują żadnej relacji, a niekiedy relacja ta jest ujemna.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz