Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Corporate social responsibility in agribusiness – the ASF case

Tytuł:
Corporate social responsibility in agribusiness – the ASF case
Społeczna odpowiedzialność biznesu w agrobiznesie – przypadek ASF
Autorzy:
Kozera-Kowalska, Magdalena
Gołaś, Zbigniew
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Wydawnictwo Uczelniane
Tematy:
corporate social responsibility (csr)
agribusiness
pork supply chain
african swine fewer (asf)
społeczna odpowiedzialność biznesu (csr)
agrobiznes
łańcuch dostaw wieprzowiny
afrykański pomór
świń (asf)
Źródło:
Journal of Agribusiness and Rural Development; 2017, 45, 3; 583-590
1899-5241
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper analyzes the issues of social responsibility of businesses in the agri-food sector, with the applicable requirements being considered in the context of the initial links of the pork supply chain. It describes the production conditions in farms and agricultural holdings with reference to organizational and environmental requirements. Also, it shows the role of cooperation between pork producers and processors which assumes the ability to put in practice the principles of social responsibility in agribusiness. Particular attention was paid to the role of humans as a key entity enabling the implementation of CSR requirements. These issues were presented in the context of Polish experience in dealing with the African swine fever (ASF).

W artykule analizowano kwestie społecznej odpowiedzialności biznesu sektora rolno-żywnościowego. Jej postulaty odniesiono do realiów początkowych ogniw łańcucha dostaw wieprzowiny. Opisano uwarunkowania produkcji w gospodarstwach i przedsiębiorstwach rolnych w aspekcie wymagań organizacyjnych i środowiskowych. Przedstawiono rolę współpracy między producentami mięsa wieprzowego a jego przetwórcami, zakładającą możliwość praktycznego wdrażania zasad społecznej odpowiedzialności agrobiznesu. Szczególną uwagę skoncentrowano na roli człowieka jako kluczowej jednostki realizacji postulatów CSR. Kwestie te przedstawiono na tle dotychczasowych doświadczeń z afrykańskim pomorem świń (ASF) w Polsce.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz